Workshops - Detailpagina's

❏  Kennisdagen Facilitair management

& Gebouwbeheer

Kennisdagen >

Aan de slag met klimaatakkoord en Regionale Energiestrategie


Per 1 juli 2021 zijn de 30 Regionale Energie Strategieën (RES) operationeel die moeten er voor zorgen dat organisaties zich samen met lokale bewoners gaan inzetten om in de eigen regio duurzame energie op te wekken. Het gaat dan om zonnepanelen, windmolens en alternatieve warmtesystemen om van het gas af te komen. 

Jorn Schaffer

Energie Compleet

Partner

Jorn Schaffer

Aan de slag met klimaatakkoord en Regionale Energiestrategie

De energietransitie is in volle gang en iedere organisatie en gemeente krijgt daarmee te maken. Zo moet Nederland in 2030 49% minder CO2 uitstoten t.o.v. 1990 en in 2050 nagenoeg CO2 neutraal zijn. In 2023 moeten alle kantoren minimaal energielabel C hebben en in 2030 moeten alle label plichtige locaties voorzien zijn van energielabel A. Er is nu al veel verplicht zoals de erkende maatregelen. 

Per 1 juli 2021 zijn de 30 Regionale Energie Strategieën (RES) operationeel en die moeten er voor zorgen dat organisaties zich samen met lokale bewoners gaan inzetten om in de eigen regio duurzame energie op te wekken. Het gaat dan om zonnepanelen, windmolens en alternatieve warmtesystemen om van het gas af te komen. Gemeenten moeten de RES introduceren, de uitvoering controleren en ingrijpen indien de voortgang achter blijft. De gemeente moet handhaven, maar ook nieuwe initiatieven om duurzame energie op te wekken initiëren, stimuleren en faciliteren. Gemeenten moeten ook zorgen dat de eigen gebouwen voldoen aan dezelfde verplichtingen. Het vraagt dan ook een gemeenschappelijke inspanning om met elkaar de CO2 uitstoot te reduceren. 


Afhankelijk van de functie van een gebouw, de eigendomssituatie en de verwachte termijn dat het gebouw in gebruik blijft zijn de verplichtingen anders. Het kan zijn dat een huurder van een gebouw nagenoeg niets hoeft te doen aangezien het een Multi tenant gebouw is, of omdat de huurder het gebouw snel gaat verlaten. Dan volstaat voor de huurder een eenvoudige rapportage en voor de eigenaar en omwonenden van het gebouw biedt het dak kansen om zonnepanelen te plaatsen. 


Dankzij de workshop krijgen gemeenten, huurders en eigenaren van gebouwen zicht op wettelijke verplichtingen, lokale ontwikkelingen zoals de regionale energiestrategie en de kansen die er liggen. U ontvangt de presentatie met nuttige informatie zodat u aan de gang kan in uw eigen organisatie.  

Na afloop van de workshops krijgen alle deelnemers een hand-out van de presentatie en een certificaat van deelname uitgereikt.

Nu inschrijven
Share by: